• en
Terug
Moldavië; land van wijn, bazaars en… onze programmeurs!
september 28, 2017

Moldavië; land van wijn, bazaars en… onze programmeurs!

Ruim 2000 kilometer verwijderd van Zutphen ligt Chisinau, de hoofdstad van het Oost-Europese Moldavië. In een mooi kantoorgebouw midden in die stad werkt dagelijks een team van programmeurs aan websites, webshops, applicaties en frameworks voor de klanten van Best4u. Vrijwel alle technische oplossingen die Best4u ontwikkelt worden gebouwd in dit kantoor. Je zou dus wel kunnen stellen dat de wortels van onze websites, webshops en maatwerkapplicaties in Moldavië liggen. Interessant!

Natuurlijk was Best4u Development SRL niet direct een voltallige vestiging met een veelzijdig team van hardwerkende techneuten. Het begon klein, net als Best4u Group ook ooit heel klein begon. In 2011 kwam oprichter Ivo Elshof via een leverancier bij Moldavië terecht. Het contact werd gelegd, de vliegtickets geboekt, de koffers gepakt. (“Gast! Weet je wel dat het daar 40 graden is?” aldus Ivo tegen compagnon Sander Geels die zijn koffer vol stopte met dikke truien, want Moldavië ligt toch ergens bij het koude Rusland in de buurt?..) Niet veel later begonnen Sander en Ivo aan hun eerste trip naar Moldavië. En het was zeker niet de laatste.

Inmiddels wordt er dag in dag uit intensief samengewerkt door de Best4u’ers in Nederland en Moldavië. Zij maken van de ontwerpen en wireframes die we in Nederland ontwikkelen werkende websites en applicaties die voldoen aan de eisen van onze klanten en aan de huidige technische kwaliteitseisen. Het zijn harde werkers, techneuten in hart en nieren, doorpakkers daar in Chisinau, met een enorme kennis van PHP, Magento en WordPress. In die drie afdelingen is het team ook opgesplitst. De PHP-afdeling met Nicolae Tabaran aan de leiding ontwikkelt maatwerkapplicaties: lange projecten van minstens een aantal maanden. Het Magento team bouwt webshops en staat onder leiding van Julia Budean. Roman Roman begeleidt het CMS team dat zich dagelijks bezighoudt met het bouwen van websites in WordPress.

Taalbarrière, eye openers & champagne

Je kunt je wel voorstellen dat de samenwerking tussen Nederlandse en Moldavische collega’s met zo’n behoorlijke afstand ertussen niet altijd helemaal vlekkeloos verloopt. De communicatie verloopt in het Engels; niet de moedertaal van de Nederlanders en ook niet van de Moldaviërs… Logischerwijs komen daar wel eens misverstanden uit voort. Maar Best4u is continu in ontwikkeling en altijd op zoek naar manieren om nog beter, efficiënter en leuker te kunnen werken. Dit heeft onder andere al geleid tot het ontwikkelen van Visual Specs, het programma waarmee onze vormgevers hun grafische ontwerpen overzichtelijk kunnen specificeren en ‘bouwklaar’ kunnen maken voor de programmeurs in Moldavië.

Ook gaan er periodiek collega’s vanuit Nederland in Chisinau op bezoek en komen er af en toe Moldavische collega’s naar Zutphen. Zo houden we de kwaliteit van de samenwerking hoog en komen we samen tot nieuwe ideeën en inzichten.


PHP teamleider Nicolae (links) was afgelopen zomer samen met twee collega’s op bezoek in Zutphen. Hier is hij in gesprek met PHP projectleider Jeffrey.

Naast de taal zijn er natuurlijk nog vele andere verschillen tussen Nederland en Moldavië. Samenwerken met Moldavische collega’s zorgt daardoor voor inspiratie en eye openers. Wist je dat ze in Moldavië met zijn allen pizza eten en champagne drinken als er een collega jarig is? Eigenlijk veel leuker dan het uitdelen van een stukje taart…

Vanaf volgende week zullen we op dit platform maandelijks twee Moldavische collega’s aan de hand van leuke vragen aan je voorstellen. Want ondanks een afstand van ruim 2000 kilometer en de interessante cultuurverschillen vormen we gewoon één groot team met zijn allen. We Are Best4u!