Terug
Jungle taferelen op kantoor bij Best4u
oktober 26, 2018

Jungle taferelen op kantoor bij Best4u

Bij Best4u heerst er een heuse hydrocultuur op kantoor. Wat voor cultuur? Juist ja, een hydrocultuur. Je weet wel, zo’n ruimte met heel veel planten. Dat is nou precies de ‘kantoorcultuur’ die wij voor ogen hadden! Wij zijn namelijk wel fan van jungle taferelen op kantoor en daar hebben wij zo onze redenen voor. SEO tekstschrijver Anna van der Weerd legt je precies uit waarom we het bij Best4u zo belangrijk vinden om planten om ons heen te hebben én ze goed te verzorgen. Het staat ook gewoon gezellig, natuurlijk.

Planten zijn onze beste vrienden

Op het kantoor van Best4u Internet Marketing staan een hele hoop planten, omdat wij heilig overtuigd zijn van de positieve werking van deze groene vriendjes. Ik zou zelfs kunnen stellen dat wij echt houden van de planten die overal om ons heen staan en dat we met liefde voor ze zorgen. En dan heb ik het niet over alleen wekelijks water geven, maar over de hele mikmak. Inclusief plantenvoeding en het besproeien van de bladeren. Heel veel andere mensen zullen het nut van een hoop planten op kantoor echter niet inzien: “Het staat leuk, maar wat voegt het toe? Planten onderhouden kost veel werk, daarnaast is het onderhouden van planten ook echt heel lastig. Ik houd nog geen enkele plant in leven.” Content Marketeer Pamela heeft het wekelijks water geven van alle planten die pronken op ons kantoor aan de Zaadmarkt in Zutphen, iedere week weer op haar to-do-lijstje staan. Want wat veel mensen niet weten, is dat planten daadwerkelijk een belangrijke functie hebben op kantoor. Daarom moeten ze met veel liefde en passie verzorgd worden.

”Kunnen we dat blad niet stekken?”

De planten krijgen hier genoeg aandacht en liefde. Toen Content Marketeer Pamela Plomp op vakantie was, had Internet Marketeer Twan Vlogtman de verantwoordelijkheid over de zorg voor de planten op kantoor. Met een A4’tje dat zijn vakantie vierende collega Pamela vol had geschreven over de juiste verzorging van de planten liep hij door het kantoor, op zoek naar die grote plant met die lastige naam. Maar welke plant hoorde bij welke ingewikkelde naam? Er moest wat water over de grote bladeren van deze plant gespoten worden en de plant moest water mét een tiende deel kamerplantvoeding er in krijgen.

Een paar weken later was er op kantoor sprake van een heuse plantenwissel. De ene collega had namelijk wel een plant op het bureau, maar de ander niet. Er werd geschoven met de planten. Er ontstond een wirwar van geschuif met planten en het weer terugpakken van de potten. “Waarom is de plant die op de hoek van mijn bureau stond weg?’’ Mijn collega’s en ik gniffelen. Zijn plant staat nu namelijk bij ons op het bureau. Planten horen op ons bureau, zijn wij van mening. We zijn zelfs vlak voordat we daadwerkelijk met onze werkdag beginnen al druk met de planten. Toen ik op een dag het kantoor binnen liep rond een uurtje of half 9, waren mijn vrouwelijke collega’s al weer met de schaar in de weer. “Die bladeren zijn bruin, zo zonde! Die moeten we er af knippen, want dan groeien de andere takken en bladeren beter”, hoorde ik toen ik door de deuropening liep. “Kunnen we dat blad dat we net afgeknipt hebben niet stekken? Dan doe ik hem in een glas met water!” roept mijn collega terwijl ze het afgeknipte stuk plant in de lucht houdt. Maar waarom zijn planten eigenlijk zo goed voor ons en voor het binnenklimaat op ons kantoor?

Invloed op de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid

Hermen Fikse is teamleider Internetmarketing bij Best4u. Hij is degene die een half jaar geleden het idee opperde om een aantal planten neer te zetten op kantoor. Hij is er namelijk heilig van overtuigd dat planten een positieve invloed hebben op het klimaat op kantoor: “Planten zorgen door hun hoge luchtzuiveringsgehalte voor een betere luchtkwaliteit, waardoor wij meer energie krijgen om op een efficiënte manier te werken. Wij ademen de lucht in, halen de zuurstof uit de lucht en ademen de koolstofdioxide weer uit”, vertelt hij. Bij planten werkt dit precies andersom. Planten halen koolstofdioxide uit de lucht en zetten die koolstofdioxide weer om in zuurstof. Dit houdt simpelweg in dat de hoeveelheid zuurstof in de lucht groter wordt door de aanwezigheid van planten op kantoor. Hierdoor kunnen we makkelijker ademhalen. Uit onderzoek blijkt dat dit klopt, dat planten daadwerkelijk in positieve zin bijdragen aan de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt namelijk dat sommige planten bepaalde chemische verbindingen kunnen afbreken, waardoor deze uit de lucht verdwijnen en de lucht op ons kantoor gezuiverd wordt. Heb je als je aan het werk bent vaak last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, hoestbuiten en rode ogen? Dan is de kans groot dat het luchtvochtigheidsgehalte te laag is. Die groene vriend met die grote takken heeft dus een dubbel positief effect op de leefomgeving op
kantoor.

“Waarom is de plant die op de hoek van mijn bureau stond weg?” Mijn collega’s en ik gniffelen. Zijn plant staat nu namelijk bij ons op het bureau.

Verhoging van de productiviteit

We hadden het al even over productiviteit en efficiënt werken. Uit onderzoek blijkt dat planten ook zorgen voor een verhoging op het gebied van productiviteit. Wanneer wij in de buurt zitten van planten, heeft dit een positief effect op onze focus, ons geheugen en op onze productiviteit. Uit een onderzoek van de University of Michigan blijkt zelfs dat het geheugen van mensen die in de buurt zijn van planten 20% beter is dan het geheugen van mensen die niet in de buurt zijn van planten. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het Royal College of Agriculture in Engeland dat 70% van de studenten de aandacht beter bij de les en de leraar kan houden wanneer er planten in het klaslokaal staan. Schrikbarend verschil, toch? Ook maken we minder fouten wanneer er planten om ons heen staan. Wist je dat de verzorging van planten een gevoel van voldoening geven, waardoor we weer beter kunnen werken? Wij zijn in ieder geval overtuigd van het nut van planten op kantoor! Jij ook?