• en
Terug
Dennis was aanwezig bij WordCamp Nijmegen 2017
september 29, 2017

Dennis was aanwezig bij WordCamp Nijmegen 2017

Op 2 september was het zover: de allereerste lokale (city-based) WordCamp in Nederland. Voorgaande jaren werd er altijd een landelijke WordCamp Nederland georganiseerd, maar dit jaar keurde de WordPress Community Support dit af. Naar aanleiding daarvan zijn er diverse stedelijke WordCamps georganiseerd, waaronder WordCamp Nijmegen, die supportmedewerkers Dennis en Jordi samen met technisch adviseur Siebe bijwoonden. Dennis praat je bij over de hoogtepunten van deze dag.

Na aankomst, registratie en een bak koffie werd om 09:45 uur WordCamp Nijmegen geopend. Joost van de Valk – de man achter SEO Yoast – trapte af met de eerste lezing. Hij vertelde over de mogelijkheden die er zijn om bij te dragen aan de community achter WordPress, WordCamps en eventuele plugins én hij benadrukte de komst van Gutenberg. Deze nieuwe editor zal worden geïntroduceerd in WordPress 5.0. Over de vraag of deze editor als standaard moet gaan gelden zijn de meningen verdeeld, maar Gutenberg voegt in elk geval meer mogelijkheden toe aan de editor dan de huidige editor.

(Binnenkort kun je trouwens een volledig artikel over Gutenberg van mij verwachten. Houd We Are Best4u in de gaten!)

In totaal hebben Jordi, Siebe en ik die dag meer dan 20 lezingen bijgewoond. De volgende informatie wil ik graag met je delen omdat dit van invloed kan zijn op eventuele beslissingen over je website in de toekomst:

Welke WordPress plugins en thema’s kun je vertrouwen?

Remkus de Vries (CEO van Forsite Media en WP ServicePoint) vertelde waar je op moet letten bij het kiezen van een eventuele plugin. De volgende punten zijn van belang om in je achterhoofd te houden als je een nieuwe plugin aan je website wilt toevoegen:

  • Reviews: hoeveel sterren heeft de plugin? Een beoordeling tussen de 3 en 4 sterren is het meest betrouwbaar. Een beoordeling van 1 ster is vanzelfsprekend geen goed teken, maar ook bij 5 sterren moet je alert zijn; vaak is deze beoordeling dan niet geheel betrouwbaar.
  • Vormgeving: is de pagina van de plugin netjes en overzichtelijk opgemaakt?
  • Check altijd of er een support tab aanwezig is bij de plugin.

Advies nodig bij het uitkiezen van plugins? Dan kun je gerust contact opnemen met onze supportafdeling via 0575 512 125 of via support@best4u.nl.

Schrijven voor een ‘mobiel’ publiek

Marieke van de Rakt (doet onderzoek en projectmanagement voor Yoast) benadrukte het belang van een mobiele – responsive – website. Vanaf 2018 gaat Google een ‘mobile first’ indexatie hanteren, wat inhoudt dat mobiele websites voorrang krijgen op ‘gewone’ desktopsites in de zoekresultaten. Een mobielvriendelijke website is dus van groot belang. Ze benadrukt daarbij dat zinnen die op een desktop normaal zijn, op mobiel twee keer zo lang lijken en dat de keuze voor het lettertype van belang is. Zinnen van 20 woorden zijn voor mobiel het meest geschikt. Maak daarnaast gebruik van signaalwoorden, opsommingen, vergelijkingen en conclusies. Bovendien is de eerste zin het belangrijkst: deze zin moet de kern van je informatie bevatten.

Speeding Up WordPress

Brecht Ryckaert (eigenaar van Mediagraaf.be) vertelde over WP Smush, de module die afbeeldingen comprimeert. Deze ‘image optimizer’ optimaliseert automatisch je afbeeldingen voor een snellere laadtijd van je website. Bij Best4u hosten we al onze websites op geoptimaliseerde servers die speciaal zijn ingericht voor WordPress, wat de snelheid van de websites ten goede komt. Daarnaast maken we gebruik van de Gzip-methode: niet alleen foto’s, maar ook andere bestanden worden verkleind zodat de website sneller en daardoor gebruiksvriendelijker wordt.

Hoe voorkom je veel gemaakte SEO fouten?

Michelle Foolen (SEO consultant bij Yoast) waarschuwde voor veelgemaakte SEO fouten die gemakkelijk te voorkomen zijn. Een aantal van die fouten zijn:

  • Onhaalbare keywords hanteren
  • Content gebruiken die niet origineel is
  • Call to Action vergeten
  • Geen responsive website

Daarnaast benadrukte Michelle nog het belang van alt-teksten bij foto’s, het gebruik van tussenkoppen in een tekst en het aanschaffen van een SSL certificaat (een must voor indexatie in Google!).

WordCamp Nijmegen: verhelderend en bevestigend

WordCamp Nijmegen was een verhelderend event dat mij naast nieuwe informatie ook bevestiging opleverde van de vermoedens die wij bij Best4u al hadden. De volgende WordCamp die op de planning staat vindt eind november plaats in Utrecht. Ik ben absoluut van  plan om deze dag weer bij te wonen, want WordCamp Nijmegen was zeker de moeite waard.