Terug
10 tips voor het schrijven van een sterke SEO tekst
februari 28, 2019

10 tips voor het schrijven van een sterke SEO tekst

Als je met je website hoog wilt eindigen in de zoekmachines, is het de kunst om goed in te zetten op SEO: Search Engine Optimization. Van iedere online marketing campagne die Best4u Internet Marketing start, is de content een groot onderdeel. Wil je goed ranken? Begin dan met het schrijven van teksten die aan de SEO eisen voldoen. Je kunt deze klus uitbesteden aan een content marketeer, maar je kunt ook zelf een poging wagen. Wie niet waagt wie niet wint, zeggen ze ook wel. Je moet gewoon weten hoe het moet. Met een beetje feeling voor de Nederlandse taal kom je een heel eind 😊 Content marketeer Anna geeft je 10 tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Doe er je voordeel mee!

Onderdeel van content marketing

Het schrijven van SEO teksten valt onder content marketing. Maar wat zijn dit precies voor teksten? Dit zijn teksten die voldoen aan de strakke richtlijnen van Google. Als je tekst voldoet aan deze eisen, merk je dat aan de plek in de zoekresultaten. Door je aan de richtlijnen te houden kan Google jouw tekst goed lezen. Dit resulteert in een betere ranking in Google, meer relevante bezoekers én betere conversies. Een SEO tekst is dus van groot belang voor het behalen van een omzet waar je compleet tevreden mee bent.

Hogere ranking in Google, meer relevante bezoekers én betere conversies

1. Voor wie schrijf je de tekst?

Voordat je begint met het schrijven van de tekst, bepaal je de doelgroep. Je wilt immers zeker weten dat je schrijft voor de juiste bezoekers. Ieder bedrijf spreekt haar doelgroep anders aan. Heb je een advocatenkantoor? Schrijf een tekst die autoriteit uitstraalt. Heb je een webshop waar je allerlei accessoires waar je sieraden en hebbedingetjes verkoopt? Schrijf persoonlijk, alsof je een mail stuurt naar een goede vriend of vriendin. Dan voelt de lezer zich echt aangesproken en leest hij of zij graag verder.

2. Doel van de pagina

Je schrijft de SEO teksten voor je website met een doel. Wil je de bezoekers aanzetten om naar de showroom te komen, of om een offerte aan te vragen? Of wil je ze aanzetten tot het doen van een aankoop in de webshop? Bepaal je doel en zorg dat alle belangrijke vragen over het onderwerp beantwoord zijn in de tekst. Je wilt de lezer immers van relevante informatie voorzien. Hiervoor kun je AnswerThePublic gebruiken. Diepgang en relevantie zijn heel belangrijk!

3. Bepaal de belangrijkste zoekwoorden

Bepaal de zoekwoorden die kans hebben om hoog te eindigen in de zoekresultaten van Google. Dit zijn zoektermen waar je graag op gevonden wilt worden, of zoektermen die mensen vaak intikken in de zoekmachine van Google. Als je Google Ads gebruikt, kun je de KeyWord planner van Google gebruiken. Kom je er niet helemaal uit? Onze online marketeers vertellen je graag welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn. Dan kun jij aan de slag met de tekst!

4. Breng je concurrentie in kaart

Nu je weet welke zoekwoorden kans maken, kijk je bij de concurrentie. Bekijk de eerste 3 zoekresultaten om te zien wat je moet ‘inhalen’. Je content moet inhoudelijk van hetzelfde niveau zijn als van deze concurrenten, dus bekijk deze pagina’s goed en houd ze tijdens het schrijven in het achterhoofd. Je wilt immers beter scoren dan zij! Hoppa!

5. Logische opbouw en leesbaarheid zijn key

Schrijf een duidelijke introductie die samenvat waar de tekst over gaat. Splits je tekst op in meerdere alinea van 100 – 150 woorden. Het is voor bezoekers niet fijn om een enorme lap tekst te lezen. Ze willen de tekst scannen en snel vinden wat ze willen vinden. Zit er weinig overzicht in de tekst? Dan is de lezer snel geneigd om af te haken. Gebruik pakkende kopjes die de lezer verleiden om de alinea te lezen en duidelijk maken waar de alinea over gaat. Een lange zin met veel komma’s leest niet lekker. Maak je zinnen dus niet te lang. Gebruik tool Yoast. Deze handige tool checkt onder andere hoe het met de leesbaarheid van je tekst gesteld is. Maak de zoekwoorden en andere belangrijke woorden dikgedrukt, zodat de lezer de tekst kan scannen én gericht kan lezen.

6. Schrijf een pakkende meta-description en titel

Zet het belangrijkste zoekwoord in de titel, de meta-description en in de eerste zin van de eerste alinea. Voor de titel en de meta-description kun je de Snippet Optimalization Tool
gebruiken. De meta-omschrijving is heel belangrijk voor de SEO, want die wordt onder de titel weergegeven in de zoekresultaten. Een goede meta-description bevat het hoofdzoekwoord en verleidt de bezoeker om de pagina te bekijken en misschien zelfs een aankoop te doen!

Onderscheid jezelf van de concurrent door je sterke punten te melden.

7. Benoem de Unique Selling Points

Stel, je bent kapster in Amsterdam. Er is voor de klant veel keus, doordat er veel kapsalons gevestigd zijn in grote steden zoals Amsterdam. Onderscheid jezelf van de concurrent door je sterke punten te melden. Kunnen klanten zich zonder afspraak een nieuwe coupe laten aanmeten? Of hanteer je een zeer scherpe prijs? Of bied je voor studenten een speciaal arrangement aan? Maak deze sterke punten van jouw bedrijf dikgedrukt of zet ze in een lijstje zodat ze goed opvallen! Je wilt natuurlijk dat de bezoekers van je site voor jou kiezen en niet voor je concurrent. 😉

8. Vermijd keyword stuffing

Wanneer je aan SEO teksten denkt, denk je aan teksten waarin het juiste zoekwoord een aantal keer verwerkt is. Dat klopt, maar er is natuurlijk een grens. Keyword stuffing is een absolute no go. Keyword stuffing is het volproppen van teksten met relevante zoekwoorden. Verwerk het hoofdzoekwoord twee à drie keer in de tekst en zet het zoekwoord in de titel, de meta-description, in het eerste en tweede kopje. Gebruik daarnaast synoniemen van het zoekwoord.

9. Schrijf voor de bezoekers

Voorheen rankte een website goed in Google als het zoekwoord er maar vaak genoeg in voor kwam. Het is belangrijk om voor de bezoekers van je website te schrijven, níet voor Google. Je wilt de bezoeker relevante informatie aanbieden waar de bezoeker mee verder kan. Je vertelt de klant wat hij of zij wil weten in plaats van Google pleasen. Zoals Google het zelf zegt:

Maak een website vooral voor je gebruikers, niet voor zoekmachines.

10. Schrijf actief voor de beste conversie

Je schrijft een SEO tekst met een doel: om een klant over te halen om een conversie te doen. Een duidelijke call-to-action. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een bestelling in de webshop, een offerte aanvragen of contact opnemen. Schrijf actief! Dus niet ‘wilt u uw haren door onze professionele kapster laten knippen?’. Maar wél ‘laat ons uw haren knippen voor de scherpste prijs!’. Dan is de bezoeker geneigd om het ook écht te doen, want je hebt de tekst met veel overtuiging geschreven. Verwerk aan het eind van de eerste alinea een call-to-action én in de laatste alinea van je tekst. Dan is de kans groter dat de klant overgaat tot een conversie. Vergeet de contactgegevens natuurlijk niet te vermelden in de laatste alinea. Anders wordt het maken van een afspraak een beetje lastig 😉

Klim in de pen!

Als je deze tips opvolgt kun je een zeer sterke tekst schrijven die er voor zorgt dat je website goed rankt. Zie je het niet zitten om de teksten zelf te schrijven, heb je te weinig tijd of wil je er eerst meer over weten? Neem gerust contact met ons op of laat deze werkzaamheden over aan één van onze professionele content marketeers. De mede content marketeers schrijven deze teksten graag voor jou! Bel ons en wij gaan voor jou aan de slag!